De kleurenkracht van voedsel

Elk voedingsmiddel heeft een specifieke kleur en oefent rechtstreeks invloed uit op ons energieniveau. Wanneer je behoefte hebt aan energie dan zal je van nature ertoe neigen meer rode, oranje en gele producten te eten. Als je behoefte hebt aan kalmerende of meer evenwichtige energie dan kies je vaak intuïtief voor groene of blauwe levensmiddelen. 

Toch kunnen voedingsstoffen andere energieën hebben dan de kleur doet vermoeden. Zo zou je denken dat spinazie en postelein – duidelijk groene groenten – groene energie zouden hebben. Maar uit onderzoek (bron: Anneke Coopman: koken met kleurenergie, de helende kracht van voedsel) komt naar voren dat de trillingsfrequenties rood waren. Ze bevatten namelijk een hoge concentratie ijzer.

De vorm van voedingsstoffen speelt ook een rol. Wortels hebben een puntige vorm, naar de aarde gericht. Dat zorgt dat ze, ondanks hun oranje kleur, rode energie hebben. Vruchten die naar boven gericht groeien, hebben veel witte energie.

Vruchten kunnen verrassen, zoals de passievrucht: een donkerpaarse schil met een inhoud die geel en blauwgroen is. Hier vonden onderzoekers een paarse energie. Ook is kleurenergie te veranderen o.a. door verhitting. In het algemeen geldt dat hoe langer en heviger verhit wordt, hoe roder de energie.

Rood voor levensenergie

Rode producten zijn rijk aan ijzer en daardoor goed voor mensen die uithoudingsvermogen missen of aan bloedarmoede lijden. Ze verhogen het energieniveau, reinigen het bloed en bevatten een hoog gehalte aan kalium voor extra vitaliteit.

Rode producten zijn aardbeien, rode kersen, rode pruimen, frambozen, watermeloenen, rode appels, rode aalbessen, rabarber, radijsjes, bieten, tomaten, rode paprika’s, rode nierbonen, rode linzen, rode uien en rood vlees.

Rode energie zit in de meeste granen en gekiemde zaden, tomaat, rode ui, rode biet, wortel, aardappel. Hoewel ze niet rood van kleur zijn, bevatten ook groene bladgroente rode energie zoals spinazie en postelein.

 

Oranje voor een goede spijsvertering

Oranje producten zijn rijk aan enzymen, die een gezonde eetlust en de spijsvertering bevorderen. Ze bevatten veel vitaminen die energie geven, een gezond libido stimuleren en het immuunsysteem helpen versterken.

Oranje producten zijn sinaasappelen, mandarijnen, abrikozen, mango’s, oranje paprika’s, perziken, nectarines, pompoenen, wortels, eigeel.

Oranje energie zit in sinaasappel, papaja, kip, eend, mosselen, oesters, zalmforel.

 

Geel voor reiniging, heldere gedachten en een goed humeur

Gele voedingsmiddelen helpen het lichaam te ontgiften, vooral de lever, de galblaas, pancreas en milt. Veel van deze producten zijn licht zurig en dragen daardoor bij aan een goede spijsverteringsfunctie. Daarnaast stimuleren ze het zenuwstelsel en de hersenen.

Gele producten zijn citroenen, grapefruits, meloenen, bananen, ananassen, maïs, noten en zaden, linzen, gele paprika, boter, plantaardige oliën.

Gele energie zit in banaan, meloen, aardpeer, courgette, zonnevis, goudbrasem, dorade, olijfolie, zuurkool, ei.

 

Groen voor een sterk hart, balans en harmonie

Groene voedingsmiddelen zorgen voor harmonie en evenwicht in het lichaam. Groene producten zijn een bron van oplosbare vezels, hun sap reinigt het bloed van gifstoffen en bevordert de functie van het lymfestelsel. Ze kunnen de bloeddruk en de zuur-basen-balans reguleren.

Groene producten zijn kiwi’s, limoenen, broccoli, groene, appels, groene bladgroenten, courgette, erwten, avocado’s.

Groene energie zit in avocado, olijfolie, boerenkool, peultjes, paprika (alle kleuren), honing, kwark, muntthee, groene thee.

 

Blauw voor rust

Blauwe (en ook indigo) producten verkoelen en kalmeren het lichaam. Ze bevorderen de slaap en temperen hectische activiteit die kenmerkend is voor bovenmatig gestimuleerde hersenen.

Blauwe producten zijn bosbessen, blauwe druiven, pruimen, rozijnen, zwarte kersen, olijven, jeneverbessen.

Blauwe energie zit in asperges, aubergines, bosbessen, pruimen, vlierbessen, oregano, kamille, yoghurt, karnemelk, komkommerkruid, rucola. Veel kruiden (anijs, basilicum, peterselie, oregano, koriander, tijm, rozemarijn) bevatten ook blauwe energie.

 

Paars voor creativiteit

Paars voedsel helpt innerlijke kennis en intuïtie te ontwikkelen. Vooral de epifyse (pijnappelklier, produceert het hormoon melatonine, dit beïnvloedt het slaap-waakritme) heeft de energie van paarse producten nodig voor het stimuleren van de spiritualiteit en creatieve ideeën.

Paarse producten zijn bramen, paarse pruimen, druiven, aubergines, kool, rapen, vijgen.

Paarse energie zit in aubergines, rode bietjes, gekookte asperges, rozemarijn, jeneverbes, honing, sommige rode wijnen.

 

Wit, de synthese van alle kleuren

Toevoeging van wit versterkt de werking van alle kleurenergieën in het voedsel.

Witte producten zijn banaan, uien, champignons, bloemkool.

Witte energie zit in amandelmelk, kokosmelk, witlof, bloemkool.