Contra-indicaties voor een massage:

  • Verkoudheid: Verkoudheid is een relatieve contra-indicatie massage en hangt vooral af van de oorzaak van je verkoudheid en hoeveel last je ervan hebt. Flinke keelpijn en je niet lekker voelen is een ander verhaal, dan raad ik het af om gemasseerd te worden.
  • Koorts en griep
    Koorts is een natuurlijk reactie van het afweersysteem van het lichaam en treed op bij bijvoorbeeld bacteriële infecties en ontstekingen. Door de koorts kunnen virussen of bacteriën beter worden bestreden en het versnelt de lichaams-functies, waardoor cellen sneller kunnen herstellen. Omdat de stofwisseling al verhoogd is, maak je door massage de koortsreactie alleen maar erger.
  • Ontstekingen
    Dit gaat eigenlijk over hetzelfde principe als bij koorts. Er is sprake van een ontsteking als de huid rood, warm en gezwollen is. Bij lokale ontstekingen wordt het ontstoken gebied niet gemasseerd, maar andere delen van het lichaam wel. Alle aandoeningen, die eindigen op -itis, zijn ontstekingen. Een steenpuist is ook een ontsteking, dus masseer daar ruim omheen.
  • Kapotte huid
    Bij een huid die open is, bijvoorbeeld een (schaaf)wond, is het zeer onverstandig om daar massageolie in te smeren. Het lichaam bezig om op celniveau te herstellen. De aangedane huid laten we met rust.
    Bij besmettelijke huidaandoeningen, denk bijvoorbeeld aan een koortslip / herpes, wordt ook niet gemasseerd. Littekenweefsel wat niet gevoelig is, kan wel gemasseerd worden.
  • Kneuzingen, blessures, blauwe plekken
    Deze contra-indicatie lijkt een beetje op die over de kapotte huid: het lichaam is aan het herstellen en laten we met rust.  Bij een verse blauwe plek of bloeduitstorting wordt niet gemasseerd op de aangedane plek. Oudere blauwe plekken kunnen wel zacht gemasseerd worden.
  • Spataderen
    Als iemand ergens één kleine spatader heeft, kan diegene wel een ontspanningsmassage krijgen. Deze massage bestaat uit zachte strijkbewegingen.
  • Trombose
    Deze is wat lastiger te duiden, omdat hierbij meerdere aspecten een rol spelen. De kortste stelregel is: niet masseren.
  • Extreme vermoeidheid en slechte algemene gezondheid
    Hoewel een massage een positieve bijdrage kan geven aan de ontspanning van het lijf, kan het bij extreme vermoeidheid en uitputting juist te veel prikkels aan het lichaam geven. Hetzelfde geldt voor een slechte algemene gezondheid, dan kan wel een zachte massage van de voeten gedaan worden.
  • Zwangerschap
    Bij zwangerschap verwijs ik door naar een masseur gespecialiseerd in zwangerschapsmassage, dus breng daar een bezoek aan als je tijdens je zwangerschap gemasseerd wilt worden. Het kan je een prettige verlichting geven van zwangerschapsklachten.

 

Bij vragen kun je altijd vooraf met mij contact opnemen.

Bij twijfel altijd je (huis) arts raadplegen!

Mijn massages zijn gericht op ontspanning en verminderen van spierspanning.