Ontspannen kun je leren!

Veel mensen denken dat het betekent: spierspanning loslaten. Inderdaad dat is het begin. Je kunt bijvoorbeeld ook het denken ontspannen, allerlei ideeën die je hebt over hoe je zou moeten zijn…. Dat is een veel diepere ontspanning dan alleen die op fysiek niveau van de spieren.
In dit artikel geef ik inzicht in waarom ontspanning zo essentieel voor een gezond leven is en ga ik in op verschillende manieren van ontspannen. Het is namelijk belangrijk dat jij een manier vindt, die bij jou past.
Spanningen, stress kennen we allemaal en hoort bij het leven, we ontkomen er niet aan. Door regelmatig te ontspannen, stel je je lichaam en je geest in staat om te herstellen. Zo kun je ernstige stressklachten voorkomen en krijg je meer energie.
Herken je de stressklachten, die ik in dit artikel beschrijf en zoek je naar manieren om te ontspannen? Dan hoop ik dat je inzicht krijgt en dat ik je inspireer om je gezondheid serieus te nemen.
En als je daarbij ondersteuning wilt, dan kun je contact met me opnemen: via email of telefoon.

Spanning / stress in je lichaam

Eerst wat informatie over wat stress / spanningen doet met je lichaam. Als je je gespannen voelt dan reageert je lichaam onmiddellijk. Je bloeddruk gaat omhoog, je hart klopt sneller, spieren spannen zich, je ademhaling versnelt en je spijsvertering vertraagt. Het stresshormoon adrenaline zorgt voor deze reacties in je lichaam. Daarnaast produceert je lichaam cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel omhoog gaat, je stofwisseling versnelt en je meer energie hebt om de stress aan te pakken. Klaar voor actie!

Is de stressvolle gebeurtenis voorbij? Dan verdwijnt normaal gesproken de spanning, er komt een periode van bijkomen: je lichaam komt tot rust. Gebeurt dat niet en blijft de stress voortduren dan kunnen allerlei lichamelijke klachten krijgen.

Herken je één van onderstaande stress / spanningsklachten?

  • Heb je regelmatig last van hoofdpijn? Dit is één van de bekendste gevolgen van stress: spanningshoofdpijn. De pijn is dof en drukkend, alsof er een band strak om je hoofd zit. De spieren rond je voorhoofd, hals, nek, schouders en soms ook op je rug zijn continue aangespannen. Gespannen spieren verzuren en voelen pijnlijk aan.
  • Als je stress hebt, pompt je lichaam meer bloed naar de spieren die het meest energie nodig hebben. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je een druk op je maag voelt, geen zin hebt in eten en dat je je misselijk voelt.
  • Help, mijn hart gaat tekeer! Tijdens stresssituaties klopt je hart sneller dan normaal om je spieren snel van zuurstofrijk bloed te voorzien. Dat leidt tot een hoge hartslag. Duurt de stress langer, dan kan de zware belasting van je hart zelfs leiden tot hoge bloeddruk, hartkloppingen of een onregelmatige hartslag.
  • Je kunt ook angst- en paniekaanvallen krijgen, want hartkloppingen worden nogal eens verward met een hartaanval. Dat kan zorgen voor paniek en leidt tot overmatig transpireren, versnelde ademhaling (soms hyperventilatie) en het gevoel hebben flauw te vallen.
  • Ben je moe? Stresshormonen maken je rusteloos en zorgen dat je wakker blijft. Ze zetten aan tot piekeren. Je lichaam krijgt hierdoor niet de rust die het nodig heeft om te herstellen. Tijdens je slaap verwerk je namelijk dagelijkse indrukken en gebeurtenissen. Slaapproblemen kunnen (over)vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en somberheid in de hand werken. Zeker een derde van alle volwassenen in Nederland heeft slaapproblemen. Deze slechte slapers slapen minder dan 7 uur per nacht.

Herken je één of meerdere van deze klachten bij jezelf en heb je een vermoeden dat stress daarvan de oorzaak is? Dan is het tijd om jezelf serieus te nemen en in actie te komen. Je gezondheid komt namelijk in gevaar!

Maak je je zorgen over je lichamelijke klachten? Laat deze dan onderzoeken door je huisarts. Het is te allen tijde belangrijk om lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Want als je je zorgen maakt, ga je piekeren en dan kom je in een vicieuze cirkel terecht....

Zijn lichamelijke oorzaken uitgesloten, dan kun je naar oorzaken van stress zoeken. Als je weet waar de spanningen / stress vandaan komt, zijn je klachten echter niet meteen verdwenen. Heb je invloed op de oorzaken en zijn deze te veranderen? Ga in ieder geval leren om beter om te gaan met de spanningsklachten. Zoek je ondersteuning hierbij dan kun je met mij een afspraak maken. In een kennismakingsgesprek inventariseren we jouw stressklachten en oorzaken van stress. We maken een plan hoe met stress om te gaan en de behandeling start meteen met bijvoorbeeld één van de ontspanningsmassages.

Het goede nieuws is dat ontspanning stressklachten verminderen!

Regelmatige ontspanning helpt om de stresseffecten tegen te gaan: het geeft je lichaam en geest de kans om tot rust te komen, te herstellen. Als je vaker relaxt, slaap je beter, krijg je meer weerstand en meer energie en kun je beter omgaan met tegenslagen. Je bent veerkrachtiger doordat je spanningsniveau door de regelmatige ontlading niet meer te hoog oploopt.

Terwijl je onderzoekt hoe de oorzaken van stress aan te pakken, kun je tegelijk leren meerdere momenten van ontspanning in je leven toe te passen. Want die momenten zijn niet vanzelfsprekend.

Wat ik de afgelopen tijd ook veel van klanten hoor is dat door de cornonamaatregelen de momenten van fysieke ontspanning (zoals bijvoorbeeld tennissen, voetballen), geestelijke afleiding (bioscoop, museum) en sociale contacten (bridgen, uit eten) stopten. En dat ze het misten waardoor er ze meer spanning hadden. Anderen ondernamen nieuwe activiteiten, gingen bijvoorbeeld iedere ochtend een uur wandelen of meer fietsen.

Voordat ik nader inga op verschillende vormen van ontspanning:

Wat is ontspanning en wat versta jij daaronder?

Zittend op een kussen een uur lang mediteren? Of een avond dansen? Hardlopen? Netflixen? Is vakantie de ultieme periode van ontspanning?

Zowel de betekenis als de uitvoering van het woord ontspannen, wordt door iedereen anders ervaren.  Niet iedereen ontspant op dezelfde manier. Ontspanning is het proces van tot rust komen, je hoofd leegmaken, de spanning in je spieren ontladen en is simpelweg essentieel voor je welzijn, zowel fysiek als mentaal.

Welke vorm van ontspanning past bij jou?

Er zijn natuurlijk wel manieren te bedenken hoe je kunt ontspannen en hoe je ontspanning onderdeel van je dagelijkse routine kunt maken. De vorm van ontspanning, die je kiest, is ook afhankelijk van de mate van stress, die je ervaart. En wat voor de één werkt, werkt echter niet voor de ander. De één wordt blij van een creatieve bezigheid of tuinieren, terwijl een ander houdt van lezen, gaat sporten of een avondje stappen.

Enkele snelle en effectieve relaxmomenten om toe te voegen aan je leven zijn: luisteren naar je favoriete muziek; even stil staan en bewust in- en uitademen, bij voorkeur buiten; een boek lezen; sporten; wandelen; genieten van een lekkere maaltijd met een drankje; een aromatherapiekaars aansteken (een favoriete geur, essentiële olie of wierook branden); film kijken; wandelen in de natuur of een massage ondergaan.

Kies de ontspanning, die het beste bij je past en die je praktisch gezien (qua beschikbaarheid, tijd, budget of eventueel een maatje) ook geregeld kunt uitvoeren.

Kijk bijvoorbeeld eens welke effecten wandelen heeft!

Je kunt op verschillende manieren ontspannen

  • Ontspanning door inspanning: je kunt lichamelijk ontspannen door actief te sporten. Tijdens het sporten maken je hersenen onder andere de stof endorfine aan, die functioneert als neurotransmitter en zorgt dat er een geluksgevoel in je hersenen vrijkomt. Vooral oefeningen, die fysieke beweging combineren met een vorm van meditatie, zoals tai chi en yoga, zijn in die zin enorm nuttig: je ademhaling verdiept, je bent bewuster en gericht op spanning en ontspanning in je lichaam, waardoor je aanzienlijk meer ontspannen bent na een sessie.

Wil je (meer) gaan sporten, kies dan bewust een sport die goed bij je past qua smaak, lichaamsbouw en vaardigheid. En die je kunt volhouden alleen, of in teamverband, wat je zelf prettigst vindt.

  • Ontspanning door slapen: tijdens je slaap is je lichaam volledig gericht op rust en balansherstel. Daarom is een goede slaap zo belangrijk.
  • Ontspanning door geestelijke inspanning: denk hierbij aan mentale ontspanningstechnieken als meditatie, mindfulness, of visualisatie, waarbij je rustgevende situaties visualiseert.
  • Ontspanning door afleiding: positieve afleiding van werk of zorgen is puur ter ontspanning bedoeld. Denk aan een saunabezoek, muziek luisteren, creatief bezig zijn, films kijken, tuinieren, lezen, of actieve afleiding door spelletjes te spelen, een dagje erop uit te gaan.

Bij aanhoudende stress zul je meer profijt hebben een diepe(re) ontspanning: hiermee bedoel ik een duurzame vorm van ontspanning waarbij je innerlijke rust en acceptatie voelt, en dat je lichaam en geest totaal ontspannen zijn. Dit bereik je onder meer door innerlijke groei, bewustwording en spirituele ontwikkeling.

Hou mijn nieuwsbrief in de gaten, in een volgend artikel ga ik meer informatie geven hierover.

Tot slot zal ik nog enkele voordelen van een ontspanningsmassage benoemen.

Masseren en het ondergaan van elke vorm van ‘aanraak-behandeling’, leidt tot de aanmaak van serotonine in de hersenen, het natuurlijke antidepressivum dat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Als er meer serotonine vrijkomt, daalt het cortisolgehalte in je bloed.  Je kunt dit serotonine effect meteen voelen na een zachte energetische ontspanningsmassage: je bent rustig, je voelt je ontspannen en opgefrist.

Tijdens een massage hoef je geen fysieke of mentale inspanning te leveren waardoor je hartslag en vervolgens ook je bloeddruk daalt. Gespannen of door stress verkrampte spieren worden losser. Daarnaast wordt je kalmer door de werking van het serotonine. Je gaat rustiger en dieper ademhalen.

Ik bied verschillende ontspanningsmassages aan, een aantal zijn specifiek gericht op het verminderen van stressklachten. Zoals de voetreflexmassage: deze zachte voetreflexbehandeling is gericht op het herstellen van de balans in het lichaam, rekening houdend met het door stress overprikkelde systeem. Of de hoofdpijn massage gericht op de schouders, nek en gezicht, eventueel te combineren met een ontspanningsmassage van de rug en voeten.

Wil je meer informatie? Of heb je vragen over dit artikel. Laat het me weten: telefoon / whatsapp / email

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.