Bezinning eind december....

Bezinning eind december....
De kortste dag is weer achter de rug, de winter is begonnen. Het is de tijd om letterlijk naar binnen te keren.
Voor velen is december een drukke tijd. En de druk is hoog om aan alle verwachtingen en eisen te voldoen. Het moet vooral gezellig zijn, een vredig feest met veel vrienden en familie. Voldoe je niet aan dit 'ideale' plaatje of mis je geliefden dan kan deze periode extra stressvol zijn. Voor een goede balans is het belangrijk om na periodes van inspanning, drukte en stress tijd te nemen om te ontspannen. Het is tijd voor hè,hè!

Bijkomen, achterstallig onderhoud plegen en herstellen. Misschien heb je altijd wel in deze tijd van het jaar meer behoefte aan cocoonen. De winter is ook bij uitstek het seizoen om weer op te laden. Deze tips helpen jou hierbij:

  • Ga zoveel mogelijk iedere dag op dezelfde tijd slapen
  • Het spreekt voor zich: ga zoveel mogelijk offline. Geen t.v., laptop en telefoon mee naar bed
  • Haast je niet, doe wat je doet met aandacht, één ding tegelijk
  • Ga naar buiten, ook al is het koud en winderig: frisse lucht doet je goed
  • Mediteer op jouw manier: alles is okay waarbij jij je hoofd leeg kunt maken

De taoïsten spreken ook van yin tijd

yin tijd
PDF – 24,2 KB 137 downloads

En het einde van het jaar nadert, een nieuw jaar kondigt zich aan.

Vanaf 24 december is een periode van dertien nachten begonnen waarbij de sluier tussen onze dimensie en andere dimensies flinterdun zijn. Misschien slaap je onrustig en droom je veel. Leg een schriftje naast je bed en schrijf je dromen op! Welke symboliek komt naar voren? Wat wil je onderbewuste je vertellen? En laat overdag de stilte in jezelf toe en creëer momenten van rust. Soms komen dan ook nog flarden van herinneringen naar boven.

Het einde van het jaar is ook tijd voor reflecteren: welke lichtpuntjes kenmerken het afgelopen jaar? Waren er mooie ontmoetingen; welke kleine gebaren koester je? Wat waren jouw inzichten/thema’s van afgelopen jaar? Van welke neem je afscheid? Welke lessen neem je mee om verder uit te werken in het nieuwe jaar? Met een jaarlegging maak jij bewust wat er in jou leeft. Nieuwsgierig? Neem dan contact met me op.

Mijn ritueel

Op oudejaarsdag ga ik altijd naar zee om afscheid te nemen van het oude jaar. Meestal heb ik in de dagen daarvoor al wat antwoorden op bovenstaande vragen opgeschreven. Dat is verwerken, loslaten en koesteren. Het oude jaar laat ik letterlijk uitwaaien aan zee en als er nog zaken blijven liggen dan schrijf ik deze op en verbrand het. Zo reinig ik alles wat ik wil achterlaten en komt er ruimte voor het nieuwe jaar.

Ik wens je een fijne jaarwisseling!

Lieve groet van Marij.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.