Innerlijk werk: de reis naar binnen

De weg naar binnen is de beste investering in jezelf”

‘Ken uzelf’ is een beroemd opschrift van Socrates en staat op de tempel van Delphi. Maar hoe leer je jezelf kennen? En waarom is zelfkennis zo belangrijk?

Persoonlijke ontwikkeling is je bewust te worden van wat jij in je mars hebt, te ontdekken wat je talenten zijn, te leren van tegenslagen en jezelf steeds verder te ontwikkelen. Het doen van innerlijk werk, zelfonderzoek naar je schaduwkanten zijn manieren om onbewust gedrag en/of pijnpunten, die je jarenlang uit de weg bent gegaan nu echt onder ogen gaat zien. En dat is confronterend. Ga dit proces met jezelf aan en leef lichter, meer ontspannen en krijg meer innerlijke rust.

Wat levert de weg naar binnen jou nog meer op?

Het gaat onder andere om bewuster te worden van

  • belemmerende gedachten
  • gevoelens en het doorvoelen ervan
  • lichamelijke signalen
  • jouw intuïtie en daarop te vertrouwen

Je komt steeds meer in verbinding met jouw unieke potentieel en je eigen kracht. Je onderzoekt en verwerkt emoties; je bent bewust van je behoeften; je accepteert jezelf zoals je bent met je goede en minder goede kanten.

Groei en ontwikkeling is een natuurlijk verlangen voor veel mensen. Als dat ook jouw verlangen is, lees dan verder.

De weg naar binnen is geen gemakkelijke weg, het wordt niet voor niets innerlijk WERK genoemd. Of directer gezegd: ruim je rotzooi op. Wat zit er allemaal in je rugzak dat je dagelijks met je mee draagt?

Het gaat er niet om dat alles wat er is gebeurd weg moet zijn, of opgelost moet worden. ‘Trauma is in feite niet wat er lang geleden is gebeurd’, volgens prof. dr. Bessel van der Kolk (Uit: Traumasporen), ‘trauma is het restant daarvan dat voortleeft in jou’. Het gaat om het terughalen van de emoties, die door het trauma zijn bevroren, het herstellen van het vermogen om te voelen en het mogelijk maken dat je naar jezelf kunt kijken in het hier en nu. Emoties worden gezien, doorleefd, erkend en geïntegreerd. Carl Jung noemt dit helingsproces ‘individuatie’: het duister (de schaduwkant) ziet het licht. Wat onbewust was, is bewust gemaakt en je hebt jezelf beter leren kennen.

 

“When you are willing to feel it, you can heal it”.

 

Moeilijke emoties als kwaadheid, angst, teleurstelling en verdriet worden vaak niet echt verwerkt, maar door allerlei omstandigheden geparkeerd of onderdrukt. Op de lange termijn ontstaat hierdoor chronische stress met verschillende lichamelijke en/of psychische klachten tot gevolg. Wil je weten wat je aan deze klachten kunt doen, lees dan dit artikel.

 

Hoe meer jij jouw schaduwkant op afstand wilt houden, hoe meer ze om aandacht zal vragen. Het beïnvloedt je relaties, je professionele werk, je hele welzijn en zelfs je gezondheid op de lange duur. Gevoelens van minderwaardigheid, woede, jaloezie, onmacht, verdriet en schaamte komen steeds maar terug. En je creativiteit en authenticiteit stromen niet meer. Kortom je verliest het contact met je ware zelf.

 

Eerst opruimen voordat je kunt gaan ‘groeien’.

Jezelf ontplooien stuit op weerstand niet alleen in jezelf, ook op de mensen om je heen. Je verandert, je gedraagt je anders dan dat ze van je gewend zijn. Voor jou een bewuste keuze want het oude gedrag dient jou niet meer. Voor je omgeving ligt dat anders. Je zult merken dat het niet door iedereen op prijs gesteld wordt. Een ding is zeker; echte vrienden zullen blijven.

Klinkt gek, maar het geeft ruimte als je beseft dat er ook weer nieuwe mensen op je pad verschijnen. Die meer passen bij jou, bij wie je nu bent of wilt worden. Durf daarop te vertrouwen.

En ben niet bang voor afscheid, want je kunt je heel eenzaam voelen tussen mensen, waar je geen verbinding mee voelt. En het hoeft geen definitief afscheid te zijn, mogelijk heb je met een aantal mensen tijdelijk wat minder contact.

 

Maar nu terug naar jezelf: de sleutel om in contact te komen met je innerlijke wereld is je gevoel. Je gevoel vertelt je wat bij je past, waar je gelukkig van wordt, waar je energie, levenslust en motivatie van krijgt.

Je hebt het vast al eens gelezen of gehoord: als je tot innerlijke rust wilt komen, dan moet je je gedachten tot rust brengen. En dat is een uitdaging want je gedachten zijn een voortdurende bron van onrust en afleiding. Het is niet de bedoeling dat alle gedachten weg zijn, het gaat erom dat je je bewust wordt hoe gedachten jou beïnvloeden. Let maar eens op je ademhaling als het druk in je hoofd is. Je gaat hoger en oppervlakkiger ademhalen, misschien hou je adem zelfs even in als je gespannen bent.

Je hoeft het niet alleen te doen.

Als je het zo leest, kan het zijn dat je denkt: ‘dat lukt me nooit’ of ‘dat durf ik niet’, ‘ik ben bang voor wat ik zal tegenkomen’. Weet ook dat het veel energie kost om het te blijven onderdrukken. Denk maar aan een bal, die je onder water wilt houden. Opeens hou je het niet meer en de bal knalt eruit. Natuurlijk kun je wachten op dat moment (lees: jij ontploft of er moet eerst een crisis  zijn), je kunt er ook voor kiezen om zonder een crisis de ontdekkingsreis naar binnen te gaan. Velen zijn jou voorgegaan en iedereen die de weg naar binnen gaat, plukt er de vruchten van.

De eerste stap is bewust worden

Zoals ik in het begin al aangaf, is bewust worden de eerste stap.

- Ben je er bewust van wat jou veel energie kost?

- Waardoor ben je gefrustreerd, boos, bang of voel je je verdrietig?

- De mensen aan wie je je irriteert, zegt ook iets over jou: wat triggert jou?

- En herken je jouw copings- of vermijdingsstrategieën?

- Hoe reageer je als je diep geraakt wordt, boos of verdrietig bent?

- Durf je je emoties toe te laten? Je kwetsbaar op te stellen?

Door gevoelens toe te laten en te doorvoelen, zullen ze zachter worden. Met de bewustzijnsmethode moeiteloos helen bied ik een veilige omgeving waarin jij jouw gevoelens kunt toelaten en kunt helen.

 

Ben jij bereid om jouw ontdekkingsreis naar binnen te ondernemen?

Wil je (blijven) groeien naar een autonoom, kwetsbaar, met zelfvertrouwen en oprecht liefdevol mens dan is er werk aan de winkel 😉.

Ik kan je gedurende dat proces ondersteunen en samen met je kijken welke manier het beste bij jou past. Maak een afspraak of bel me:

Contact met Marij Duijsters

06 83 94 08 60

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.