De helende kracht van de zee

We hebben allemaal minstens een keer per jaar een vakantie nodig, en wat is een betere plek om onze dagen van ontspanning door te brengen dan op een wit strand, met de geur van zoute lucht en de golven en de kleur van de zee? Het is de wetenschap die ons ondersteunt en onthult dat dicht bij de zee zijn en ernaar kijken de chemie van ons lichaam verandert... ten goede!
De voordelen van een verblijf op het strand en zwemmen in de zee zijn talrijk, en dat hadden ze in de 18e eeuw al begrepen toen ziekenhuizen in de buurt van de zee werden gebouwd omdat men dacht dat het medische voordelen kon hebben. En dat klopte!
Een wetenschappelijk project genaamd BlueHealth heeft onderzoek uitgevoerd om het verband te ontdekken tussen nabijheid van de zee en gezondheidsniveaus, zowel fysiek als psychologisch. Dit team van wetenschappers heeft ontdekt dat de geluiden van de zee een gebied van de hersenen stimuleren dat de prefrontale cortex wordt genoemd, de plek die verantwoordelijk is voor emoties en gedachten.

Dit verbetert het bewustzijn en emotioneel welzijn, en niet alleen het geluid van golven die op de kust slaan, heeft een kalmerend effect (het geluid van golven verlaagt het cortisolniveau, die verantwoordelijk is voor stress), maar de golven laten negatieve ionen vrij waarvan we, als we in de buurt van de zee zijn, de neiging hebben om te absorberen met ademhalen; dit stelt ons in staat om meer zuurstof in te ademen en daarom de niveaus van serotonine aan te passen, het hormoon dat angst reguleert. En dat is nog niet alles.

De neurowetenschapper Michael Merzenich zei dat de nabijheid van de zee en het feit dat je met je voeten stevig op het zand van het strand staat, ons een gevoel van stabiliteit en veiligheid geeft tegen externe bedreigingen, terwijl de visie van de vlakke horizon van de zee in de verte ons geruststelt en ons een gevoel van kalmte en meer veiligheid geeft.
Een andere studie stelde echter dat zonnen op het strand de afgifte van endorfines mogelijk maakt dankzij de hitte van de stralen, dezelfde endorfines die de chemische stoffen zijn die ons gelukkig maken. Maar let altijd op hoeveel zon je neemt tijdens je welverdiende vakantie... te veel is niet goed!
Bron: Curioptupus

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.